| hem | sjukdom | Mat | Hälsa | familj | fitness | 
 • Hur fungerar Endorfiner inflytande och Serotonin?

  Alla vet att motion kan upprätthålla och förbättra din fysiska kondition och bidra till att förebygga hjärtsjukdomar, högt blodtryck och diabetes. Mindre känt är det faktum att mängder av må-bra-kemikalier i hjärnan, t.ex. endorfiner och serotonin, starkt påverkas av fysisk aktivitet. Vetenskapen har bevisat att motion är inte bara bra för kroppen, men kan också förbättra ditt humör och hjälpa till att bekämpa depression. Endorfiner

  Endorfiner är signalsubstanser som produceras av hypofysen. De är naturligt produceras av kroppen som svar på stress och smärta, och kan minska upplevelsen av smärta. De tillverkas också under träning, möjligen på grund av att hjärnan tolkar motion som smärta och tillåter kroppen att fortsätta trots fysiskt obehag. Endorfiner är också produceras under sexuell aktivitet. Endorfiner ger en naturligt hög och känslan av eufori, vilket är perfekt för stress release.
  Mängden motion för Endorphin Release

  Träning med måttlig intensitet i minst 20 till 30 minuter kan ge en endorfin rush. Människor har olika trösklar för endorfin produktion, och någon som inte används för att regelbunden motion kan få en större rush än någon som utövar regelbundet. Endorfiner ger starka känslor av eufori och extas, och ansvarar för ett tillstånd som kallas löpare höga. De produceras av andra motion former förutom löpning, inklusive kardiovaskulära, viktbärande och stretching träning.
  Serotonin
  Serotonin

  är en signalsubstans som reglerar många funktioner , inklusive humör, minne bearbetning och sömn. Serotonin har en mildare effekt än endorfiner, och orsakar känslor av lycka, väl-föra och säkerhet. Låga serotonin nivåer leder till sömnlöshet och depression, och har förknippats med ätstörningar. Produktionen av serotonin kan utlösas genom att äta kolhydrater-lastat livsmedel såsom bröd eller pasta, samt genom motion. För serotoninfrisättning

  Övning
  mängd motion kan öka hjärnans serotonin på två sätt. Motorisk aktivitet ökar graden av produktionen i hjärnan, medan träning ökar nivån av tryptofan i hjärnan. Tryptofan är en aminosyra som används för att tillverka serotonin. Så lite som fem minuters aerob aktivitet kan minska känslor av ångest, men den optimala mängden motion för att öka serotonin nivåer är tre timmar per vecka. Detta kan uppnås genom att 30 minuter om dagen, och kan delas in i tre 10-minuters sessioner.