| hem | sjukdom | Mat | Hälsa | familj | fitness | 
 • Typer av PNF Sträcker

  PNF, eller proprioceptiva neuromuskulära underlättande, är en typ av sträckning som används för att öka flexibiliteten snabbt. Det är inte tekniskt en egen typ av stretch, men en kombination av de mer populära passiva och isometrisk stretching. Det var ursprungligen reserverad för terapeutisk användning hos strokepatienter, men har på senare år vunnit popularitet med idrottare. Det anses vara en avancerad typ av stretching och rekommenderas inte för nybörjare. Hold-Relax

  hold-relax är den vanligaste typen av PNF stretch. Muskeln hålls i en passiv stretch i ca 20 sekunder. Sen att samma muskel är kontrakterad. Muskeln är kontrakterade i en stationär position och flyttas inte. Denna sammandragning hålls i 10 till 15 sekunder innan muskeln är avslappnad längre än 3 sekunder. Efter detta är det passiva stretch göras igen i 20 sekunder. Sammandragning gör att muskeln att sträckas längre än tidigare.
  Contract-Relax

  Kontraktet-relax tekniken är mycket lik den hold-relax teknik. En passiv stretch hålls i 20 sekunder. Muskeln är då kontrakterade. Skillnaden mellan den upphandlande slappna av och och hold-relax är att i kontraktet-slappna teknik, är muskeln kontrakterade koncentriskt. Detta innebär muskeln förflyttas så det tillfälligt förkortas. Kontraktionen släpps i ett par sekunder och sedan den passiva stretch upprepas för ytterligare 20 sekunder.
  Kontrakt-Koppla av med Antagonist Kontrakt

  kontrakt -koppla med antagonist kontrakt metod förefaller vara den mest effektiva typen av PNF stretch. I denna sträcka är muskel sträckt 20 sekunder. Det är då kontrakterade koncentriskt, såsom i kontraktet-relax. Efter innehav sammandragning i 10 sekunder, är muskeln motsatt kontrakterade muskler kontrakterade statiskt i 10 sekunder också. Efter en snabb tre sekund slappna av, är den passiva stretch upprepas.
  Mindre Vanliga typer av PNF Sträcker

  avancerade idrottare ibland kommer att använda hold-relax-swing, även kallad hold-relax-studs. Den hold-relax-swing är precis som den hold-relax teknik, förutom att den slutar passiva stretch ersätts med en ballistisk stretch, som använder studsande rörelse för att ytterligare sträcka ut musklerna. Det är sällan gjort eftersom det kan vara farligt. Post underlättande stretching är en annan ovanlig PNF teknik där sträckningen startas mittemellan en helt avslappnad position och en maximalt utsträckt läge. Muskeln är kontrakterade med så mycket styrka som möjligt och hölls under 10 sekunder. Muskeln frigörs och omedelbart re-sträckt. Andra typer av PNF sträckor innefattar rytmiska initiering och rytmisk stabilisering.