| hem | sjukdom | Mat | Hälsa | familj | fitness | 
 • Hur man får tillbaka till idrottsgrenar Efter ACL kirurgi

  ACL tårar är en vanlig sport skada där ACL ligament i knät är skadad från att vara överansträngda. I de flesta fall ACL tårar när en idrottsman svänger eller gör en snabb rörelse som vrider knäet. Skador kan också uppstå kollisioner eller landning tafatt efter hoppa. Den ligament är oftast löst efter tår, ofta kräver operation för att reparera skadan. Att komma tillbaka till idrotten efter en främre korsbandsskada är en utmanande process. För de flesta idrottare återhämtar sig från operationen, är en tre-fas rehabiliteringsprogram nödvändig. Instruktioner
  Fas 1
  1

  startfas 1 en dag eller så efter operationen. Denna fas kommer att pågå i cirka åtta veckor. Styr smärta och svullnad genom att ta Ibuprofen och isbildning knäet var tredje timme varje dag.
  2

  Arbeta med en sjukgymnast och på egen hand efter den initiala svullnaden har lagt sig för att återta en del rörelseomfång. Det är viktigt att få din ACL vana vid mjuka rörelser när du börjar att återhämta sig.
  3

  sitta på kanten av en bänk med fötterna planterade på marken och knäna böjda. Sakta höja din skadade benet, använda musklerna i ditt knä för att räta ut benet. Håll uträtade läget i tre sekunder innan försiktigt sänka benet. Utför 20 repetitioner av denna övning att starta och successivt öka antalet som din rörelseomfång förbättras.
  Fas 2
  4

  Fortsätt rehabilitering med fas 2. Denna fas varar vanligtvis cirka tre månader efter operationen. Du kommer att utföra styrkeövningar under överinseende av en sjukgymnast och på egen hand.
  5

  Använd en elastisk terapi band att stärka ACL. Knyt ena änden av bandet till basen av din träning bänk. Gör en ögla i andra änden och linda den runt foten på din skadade benet. Sitta i samma position som du gjorde för rörelseomfång motion.
  6

  Höj benet långsamt, uträtning den och hålla den upphöjda positionen i tre sekunder innan du sänker den. Utför 20 repetitioner för att starta och öka intensiteten som du och din terapeut ser passformen. Detta är samma övning som du använde för rörelseomfång, men nu du arbetar på att stärka ligament med hjälp av motståndet från den elastiska terapi bandet.
  7

  gå vidare till en balans och stabilitet borr När du är bekväm. Stå på din skadade benet, böja andra benet upp på knä och sträcker händerna till sidorna för balansen. Sakta huka, böjer på knäna tills du är nästan i sittande ställning. Håll balansen i detta framåtlutad position i tre sekunder innan du trycker upp med knäet till den ursprungliga upprätt läge. Utför 10 knäböj för att starta, ökar stadigt antalet som du vinna styrka under loppet av din rehabilitering.
  8

  Håll balansen i detta framåtlutad position i tre sekunder innan du trycker upp med knäet till den ursprungliga upprätt läge. Utför 10 knäböj för att starta, ökar stadigt antalet som du vinna styrka under loppet av din rehabilitering. Addera Fas 3
  9

  Slutför din återhämtning med fas 3, det sista steget innan du kan återgå till full skala sportaktiviteter. Ha tålamod och försök inte pressa dig själv för hårt när du skriver in de sista veckorna innan du kan fortsätta att idrotta som du gjorde innan skadan.
  10

  Få ACL vana vid ansträngande rörelser genom att rida en stillastående cykel tre till fem gånger i veckan i minst 30 minuter per träningspass. Successivt öka takten och graden av din stationära träningspass som du blir mer bekväm. Ridning en stillastående cykel kommer att förbättra din kondition och benstyrka med minsta obehag och påverkan på ligamenten i knäet.
  11

  Arbeta med en sport skada terapeut eller tränare att utforma övningar som kommer att simulera andra atletiska rörelser som är lämpliga för din sport. Detta kan inkludera lätt jogging, kör pendeltrafik, hopprep, sport övningar stege eller andra övningar med anknytning till sporten du återvänder till.
  12

  Limit dina sportrelaterade borrar ner till träningspass varannan dag. Du vill inte arbeta din ACL för hårt i slutskedet av återhämtning. Ge dig själv en dag ledigt mellan träningspassen för att vila.
  13

  Lägg is på knät efter varje träningspass. Du kan förvänta dig en del svullnad som du återvänder till intensiv fysisk aktivitet, även månader efter ACL kirurgi. Applicera en kylklamp i 20 minuter efter avslutad dina övningar. Detta kommer att bidra till att minska inflammation och obehag.