| hem | sjukdom | Mat | Hälsa | familj | fitness | 
 • Athletic Ångest

  Athletic ångest, eller sport prestationsångest, råkar även de mest skickliga idrottare. Det yttrar sig i två huvudformer: idrottsmän som fryser eller "choke" när de utför framför en publik, och idrottsmän som blir paralyserade när de befarar att deras kompetens inte är tillräckligt starka för att överträffa sina konkurrenter i en specifik händelse. Prestationsångest

  När en idrottsman inte tror att han är kapabel att topprestanda i en tävling, får han ge vika för hans oro och inte bara misslyckas, men ger ett dåligt resultat (jämfört med hans kapacitet) . Graham Jones, en brittisk sport psykolog, utvecklat en standardiserad modell för idrotts ångest. Hans modell påstår att en idrottares individuella anlag för ångest är den avgörande prestandan faktorn mellan konkurrens (stress) och idrottarens tro på sina kontrollbefogenheter. Ängslig idrottare tenderar att tänka negativt och i sin tur fungera dåligt i praktiken självuppfyllande sina negativa tankar.
  Negativa self-talk

  Studier visar att negativa self-talk före konkurrens kan skapa oro i en idrottsman, studier visar också att ångest innan resultatet kan leda till negativa self-talk under föreställningen och i sin tur genererar mer ångest. Idrottare som ger in till makten av negativa self-talk börja tro deras förmåga är mindre än det är, eller att deras konkurrenter är mer förtjänta av segern. Vissa idrottare, men inte hittar negativa self-talk för att vara skadligt för deras prestationer, eftersom det ger dem ett snabbt sätt att ventilera sina farhågor så att de är bättre på att fokusera på prestanda vid handen.

  Orsaker

  En av de största orsakerna till ångest är det okända, vare sig i livet eller i friidrott. Slutresultatet av varje tävling är okänd tills det händer, som skrivet på Peak Performance, "idrott är en kulturell brännpunkt eftersom [det är] en teater av oförutsägbarhet." Viktiga tävlingar kommer sannolikt att orsaka mer stress och ångest. Individuella idrottare (dvs. tennis) tenderar att ha mer ångest än laget idrottare (dvs fotboll). Offentlig eller folkmassan förväntan kan också orsaka ångest, lag som spelar på deras hem-arenorna verkligen ha en fördel (vinna 56-64 procent av tiden)
  Symtom

  ångest. manifesteras i beteende, kognitiva (mentala) och somatiska (kroppsliga) symptom. Beteendemässiga symtom kan inkludera undvikande av ögonkontakt, nageln bitande, ansikte täcker, dålig hållning, letargi och även atypiskt utåtriktade insatser. Kognitiva symtom kan vara mindre märkbar om idrottaren uttrycker sig. Sådana symtom är förvirring, inbillar enda misslyckande, negativa self-talk, brist på förtroende, brist på koncentration och känslor av tyngd och svaghet. Somatiska symptom innebär indikationer såsom muntorrhet, illamående, klibbighet, pacing, ständigt behov av att urinera, sömnlöshet och total spänning.
  Kontrollstrategier

  Sport psykologer har många metoder att hjälpa idrottare styra prestationsrelaterad ångest. Metoder är inte one-size-fits-all, vissa strategier fungerar bra för vissa medan andra övar flera innan upptäcka den rätta. Sport Imagery Utbildning är en mental prövning utförandet av en viss konkurrens. Strax före händelsen, föreställer idrottaren varje aspekt av det från början till slut (dvs. hur hans kropp fungerar och känns, ljuden, sevärdheter och dofter omkring sig). Mental repetition fokuserar positivt sinnet och håller idrottaren motiveras före konkurrera. Tanke-stopp är en annan positiv strategi som kräver en idrottares fullt medveten om sina negativa tankar, när de inträffar, är han ansvarig för att stoppa och ersätta dem med positiva Addera
  .