| hem | sjukdom | Mat | Hälsa | familj | fitness | 
 • Vanliga problem med löparskor

  Människor drivs av olika anledningar, såsom hälsa och stress, och kan hittas vandring längs trottoarer, park stigar och stadsgator. Problem med löparskor, dock är egenskaper som olika löpare ofta har gemensamt. Felaktig passform och stil kan leda till sådana hälso komplikationer såsom benskydd spjälor, blåsor och tendinit. Allmän smärta kan också vara resultatet av löparskor, vilket sidelining även de mest flitiga löpare. Mekaniska Begränsningar

  välja en lämplig passform löparskor kan vara svårt i bästa fall. Dr Nirenburg av Amerika Fotvårdsspecialist, hävdar dock att det kan vara omöjligt eftersom det genomsnittliga foten kan genomgå fyra olika former vid någon tidpunkt. För att illustrera, är den statiska form som av foten i vila, medan den bärande formen är när fotens 26 ben skift under stå. Funktionell form uppstår vid gång eller löpning, samt termiska formen är fotens svar på temperatur och luftfuktighet. Det är därför svårt att hitta en sko som rymmer var och en av dessa former, i synnerhet som foten kan expandera med en och en halv skostorlekar under joggning. Vad kan uppstå är smärtsamma skador, såsom Mortons neurom. Detta är en ökning på ett av de nerver som orsakar svår smärta och brännande på tårna eller fotsulan.
  Shin spjälor

  Termen "shin spjälor" hänvisar till bensmärta som uppstår mellan vristen och knäet. Denna smärta, vilket kan påverka löpare i alla åldrar, är vanligen orsakas av inflammation kring skenbenet. Löparskor är en av de största bidragande faktorerna till shin spjälor, eftersom de som inte ger tillräcklig stötdämpning och stöd kan faktiskt orsaka shin spjälor att utvecklas.

  Northcoast Footcare föreslår att köpa en stödjande sko är en av de De viktigaste stegen i att förhindra benskydd spjälor. En flexibel sko, å andra sidan, kommer att öka en löpares chanser att utveckla detta tillstånd. Dessutom är vissa skor, särskilt för löpning, särskilt utformade för att förebygga sådana skador som shin spjälor. Dessa skor absorbera chocken av att springa genom att skicka chockvågor upp benet och bålen, vilket ger en mer bekväm körning.
  Blåsor

  Enligt Northcoast Fotvård, friktion blåsor är en av de vanligaste fotskador som drabbar löpare. De utvecklar ofta på baksidan av hälen och på tårna. Betraktas som en försvarsmekanism i kroppen, blåsor är ibland oundvikliga. I de flesta fall har dock blåsor uppstår på grund av löparskor. Runners Rescue förklarar att skor som är för hårt eller för löst kan orsaka slitningar i tårna eller enda områden på foten. Det bästa sättet att förebygga är därför köper löparskor som passar bra och är avsedda för att köra. Fötterna kan också smörjas med vaselin eller talk för att minska friktionen inuti skon. Addera Tendinit

  Achilles tendinit och skador kalv är de som oftast drabbar löpare. Running skor som passar ordentligt kan hjälpa till att förebygga skador på hälsenan och stödja dem som återhämtar sig från sådana skador. Omvänt kan fel skon ökar också en löpare chanser att utveckla tendinit, förlänga återhämtningen och leda till en upprepning av skada.

  Rätt sko för att förhindra tendinit är en med måttlig klackhöjd och cushioning.Too liten dämpning kan orsaka hälsenan att sträcka, medan för mycket kan minska senan längd och leda till skador vid ett senare tillfälle. Skor bör också ha en flexibel sula och korrekt arch stöd för bäraren. Till exempel, platta fötter behöver mer stöd för hålfoten, medan hög-välvda fötter behöver mindre. Båda typerna av fötterna är kopplade till en ökad risk för tendinit, så det är viktigt för löpare att känna sin fot form och köpa rätt skor för balans.
  Plantar fasciit
  < p> Ett problem som ofta utvecklas med äldre slitna, löparskor är plantar fasciit, eller hälen smärta. Drabbar en miljon löpare varje år, är plantar fasciit resultatet av för mycket stress i plantar fascia ligament ligger längs fotens botten. Att stress, oftast resultatet av låg kvalitet eller slitna skor, kan leda till bristningar, inflammation och smärta. Nya löparskor som inte passar ordentligt kan också leda till plantar fasciit. Lösningen, och bästa sättet att förebygga är att därför köpa högkvalitativa skor med tillräckligt stöd och stabilitet, och byt ut dem efter behov.