| hem | sjukdom | Mat | Hälsa | familj | fitness | 
 • Fysiologi Motion & Oxygen Consumption

  Syre är den mest kritiska resurs för förmågan hos den mänskliga kroppen att fungera. Bearbetas genom andningsorganen och sprids genom blod, tillåter syre kroppen att omvandla mat bränslen till ATP, en energi molekyl som produceras miljontals gånger per dag i varje cell i kroppen. Systemet av kroppen som transporterar denna kritiska komponent till cellandningen är det kardiovaskulära systemet, och tillsammans med andningsorganen, är förbrukningen av syre under träning och vila möjliggörs. Den fysiologi för denna interaktion spänner över hela kroppen. Adenosintrifosfat

  Adenosintrifosfat, vanligtvis kallas ATP, är en molekyl som fungerar som en energikälla för celler. ATP består av en kol ram och tre fosfater, och produceras i mitokondrierna från metabolismen av fetter, proteiner och kolhydrater. När ett fosfat avlägsnas från en molekyl av ATP, upp till 7,3 kilokalorier energi per mol släpps för användning av cellen. Förfarandet för att skapa ATP i närvaro av syre som en oxidativ elektronacceptor är känt som aerob cellulär andning. När en molekyl av ATP används, blir det adenosindifosfat, som har en mindre fosfat, som återvinns i mitokondrierna att vara re-bundna och återanvändas av cellen för energi igen. Addera Aerobic Respiration

  med syre närvarande under cellulär andning producerar en biprodukt som kallas pyruvat, som är slutet tillstånd under glykolys, omvandlingen av ATP till kilokalorier energi. Denna andning är aerob eftersom syret underlättar omvandlingen, och är extremt effektiv. Aerob respiration sker främst när kroppen är i vila, och när du tränar milt. Om du kan kontrollera din andning, det är en bra satsning du producerar ATP aerobt med syre. Den maximala mängd syre som kan transporteras och användas av cellerna kallas din VO2 max.
  Respiration utan Oxygen

  Beyond aerob metabolism, det finns fortfarande en metod för ATP-produktion utan närvaro av syre som kallas anaerob respiration. Anaerob respiration producerar ATP utan närvaro av syre, vilket ger olika biprodukter. ATP produceras använder en mycket mer komplicerad process, vilket är mycket mindre effektiv än aerob respiration. Den snabba tillgången på energi i en anaerob tillstånd görs möjlig genom den ATP-butikerna i dina muskelceller och andra anaeroba energikällor som fosfokreatin och glykolys. Men dessa system inte re-syntetisera ATP tillräckligt bra för att matcha effektiviteten av den aeroba systemet av ATP-syntes.
  Syrgas i Fitness

  Beroende på nivån av kondition du uppnå genom träning, hur mycket ansträngning du kan genomgå innan den når din VO2 max avsevärt skiljer. Om du stärka ditt kardiovaskulära systemet genom regelbunden motion och täta intensiva träning som driver dig över din aeroba tröskeln, kommer du att kunna skjuta dig själv längre innan känslan trött. Stärka din kardiovaskulära systemet bär över när du slutar träna också, eftersom ditt hjärta och lungor kommer att arbeta mindre hårt för att pumpa blod genom kroppen och fylla på dina celler. Fitness är ett bra sätt att öka hälsan hos de fysiologiska system är inblandade i syreförbrukning av kroppen.